Valentin Popescu este unul dintre cei mai cunoscuți specialiști din marketingul sportiv românesc. Creator al Galei Trofeelor Alexandrion, unde sunt premiați cei mai buni sportivi români, dar și al altor sute de evenimente de marketing pe an, Valentin vorbește despre imaginea FCSB, a lui Nicolae Dică și a antrenorilor români, în general.
Cum se spală imaginea fotbalului românesc?”, pentru că nu doar numele FCSB apare în discuție în această dublă manșă. Este vorba de onoarea fotbalului românesc. Trist nu este că au pierdut, ci modul în care au făcut-o. În tur au părut dezinteresați total, iar în retur au jucat până la primirea primelor două goluri. Adică vreo 10 minute. Spălarea imaginii nu se face de azi pe mâine. Chiar dacă noi spunem mereu că la fotbal ultimul rezultat contează, această zicală nu prea mai este adevărată de ceva vreme. Contează modul în care tratezi „afacerea”, dacă îți respecți clienții (fanii). Iar aici sunt carențe foarte mari.
Becali îi disprețuiește pe fanii FCSB
Nu știu dacă fanii FCSB-ului sau ai Stelei – pentru că destui, să nu spun majoritatrea fanilor, consideră că FCSB este Steaua – mai au vreo pretenție de la Gigi Becali. Patronul și-a exprimat în dese rânduri disprețul pentu fani. Probabil din această cauză s-a și ajuns la această scindare (Steaua și FCSB). Comportamentul patronului de la FCSB nu pare să se schimbe în privința fanilor. Nu cred că se fac eforturi ca suporterii să fie atrași la stadion. Și aici nu vorbim doar de rezultate. Sunt cluburi mari care au suporterii aproape și când nu sunt rezultate și joacă cu stadionul plin. Ca să-i ai la stadion, trebuie să le arăți că-ți pasă de ei, că ai un cuvânt de spus în clubul lor, că te bazezi pe ei. Trebuie, într-un cuvânt, să-i respecți. Rezultatele de multe ori sunt generate de emulația pe care suporterii o generează în jurul echipei.
Respectul pentru fani se vede în tribună. Sunt regiuni și cluburi care își respectă fanii. Din păcate, sunt și multe care nu pun mare preț pe așa ceva. Când trăiești doar din drepturi TV, îți pasă mai mult de un punct scos cu autobaza băgată în poartă, decât să aduci 1.000 de oameni la stadion în plus la fiecare meci. Pierderea pe termen lung este însă mult mai mare. Și pentru cluburi, și pentru fotbalul românesc, și pentru societatea noastră.