Reprezentanții UEFA și ECA (Asociația Cluburilor Europene) au în plan modificări consistente pentru competițiile intercluburi.
Vizate sunt în principal cele trei competiții de top din Europa: Champions League, Europa League și Conference League.
Cele două organizații care conduc fotbalul la nivel european au discutat în cadrul ședințelor despre modificări consistente în ceea ce privește formatul și chiar denumirile.
UEFA Champions League ar putea avea o altă denumire
Astfel, după aproape 7 decenii de existență, UEFA Champions League, cea mai prestigioasă competiție intercluburi din Europa, ar putea să își schimbe denumirea. Înființată în anul 1955 sub denumirea de Cupa Europei (European Cup), Real Madrid fiind echipa care a cucerit primul trofeu la acea vreme, Liga Campionilor ar putea fi numită Super League, potrivit publicației spaniole El Pais.
În cazul Europa League, numele ar putea rămâne același, în vreme ce Conference League s-ar putea transforma în Aspirant League. Sursa menționată anterior mai precizează totodată faptul că cele trei competiții vor fi de fapt considerate trei ligi care vor conține 18 echipe.
Super League, Europa League și Aspirant League se vor asemăna cu formatele din ligile interne actuale – 18 echipe și 34 de etape de disputat, la finalul fiecărui sezon existând formații care promovează/retrogradează.
Schimbări anunțate de UEFA pentru sezonul 2024/2025
Oficialii UEFA și ECA nu au anunțat momentan când ar putea fi schimbate denumirile dar și formatele competițiilor. Cu toate astea, din sezonul următor vor exista modificări în ceea ce privește organizarea Champions League, Europa League și Conference League.
Principalele schimbări prevăd reducerea numărului de meciuri de la 10 la 8 în faza grupelor Ligii Campionilor și modul de distribuire a două din cele patru locuri adiționale în competiție, fără a mai ține cont de coeficientul de cluburi.
Cluburile care participă în cele trei mari competiții vor avea fiecare câte o săptămână dedicată exclusiv duelurilor, potrivit unei decizii adoptate în aprilie 2021. Cele 8 etape se vor disputa pe parcursul a zece săptămâni de meciuri europene.
În ceea ce privește cele patru locuri suplimentare, având în vedere extinderea de la 32 la 36 de echipe în etapa grupelor a UCL, vor fi distribuite în următorul mod:
Unul dintre locuri va fi alocat echipei care se află pe poziția a treia în campionatul asociației clasate pe locul al cincilea în ierarhia UEFA.
Unul dintre locuri va fi atribuit unei echipe campioane ca urmare a extinderii de la patru la cinci cluburi calificate prin așa-numita „rută a campioanelor”
Cele două locuri rămase vor fi alocate asociațiilor cu cea mai bună performanță colectivă a cluburilor lor în sezonul anterior (calculată prin raportarea numărului total de puncte obținute la numărul de cluburi participante).
Aceste două asociații vor câștiga un loc pentru clubul lor cel mai bine clasat în liga națională, în spatele pozițiilor din UEFA Champions League. Ca exemplu, la sfârșitul sezonului curent, cele două asociații care vor adăuga câte un club în Liga Campionilor, pe baza performanței colective a cluburilor lor, ar fi Anglia și Țările de Jos.
Comitetul Executiv al UEFA a reconfirmat că toate partidele până la finala competiției vor continua să se desfășoare în zilele din mijlocul săptămânii, luând în considerare relevanța calendarelor competițiilor naționale din Europa.
Primele opt echipe din clasamentul ligii se vor califica automat în etapa eliminatorie, în timp ce formațiile care se clasează între locurile 9 și 24 vor concura într-un play-off cu două runde pentru a-și asigura un loc în optimile competiției.
Modificări similare se vor aplica și în cazul UEFA Europea League (8 meciuri în faza grupelor) și Conference League (6 meciuri în faza grupelor), ambele competiții urmând să includă tot 36 de echipe în faza grupelor (de la 32).
sursa: flashscore.ro